Mar 26, 2012

Rebusi

Rešite rebuse:


1)


2) 





Rešavanjem rebusa učestvujete u nagradnoj igri, u kojoj možete osvojiti vredne nagrade:




Baba - Canin goblen




Doživotna zaliha disketa





Univerzalno blato za različite boljke i namene



 Želimo Vam mnogo sreće!




Rešenja prošlih rebusa:
1) Bosanke
2) Zweistein



Aljoša Tomić i Nikola Oravec


Mar 21, 2012

Draga mama

Ovde mi je mnogo lepo. Ove čike se vrlo pristojno ophode prema nama. Znam da si mi rekla da ne uzimam bombone od nepoznatih ljudi, ali ove njihove su mnogo zanimljive. Ne samo da imaju razne oblike, nego čike kažu da sam zbog njih prestao nekontrolisano da piškim u gaće. Neke od tih bombona čak liče na one tvoje koje piješ kad te tata iznervira.
Juče smo pravili svašta od plastelina. Ja sam napravio tebe, a jedan drugar iz igraonice ti je otkinuo glavu, zbog čega sam se ja rastužio. Čike su rekle da će se on lepše ponašati kad mu daju još bombona. Danas ga nisam video u igraonici... Verovatno mu je pozlilo od previše bombona.
Ne brini za mene. Ja sam dobro. Nisam se povredio, niti bilo šta slično. Iz moje sobe su sklonili sve oštre predmete. 
Čike mi kažu da ću uskoro kući. Čak će da mi spakuju i kesu bombona da ponesem sa sobom.

Voli te tvoj sin.


Predrag Pedjalaya Filipović

Mar 12, 2012

Mar 7, 2012

Sveži burek sa jogurtom!


          Ova zemlja nema hleba, ni mleka, ni pelena! Naši resursi skroz su presušili. Unazad nekoliko godina bilo je vanrednih situacija – padale su turšijske kiše, što nije pogodovalo hlebnim i mlečnim kulturama, tropska klima. Rasade pelena napao je parazitski insekt zelenbaba, koji je potpuno uništio sav prinos pelena za ovu godinu. Naša zemlja ima nezapamćeni gubitak, koji će se teško nadoknaditi!


-         Ova godina je jako teška, kaže hleboprivrednik Zagor Kiš, usled turšijskih padavina uništeni su hektari danskog peciva, bageta, bavarskih pereca, belog i integralnog hleba. Stabla su skroz sasušena. Teško da ću bilo čime moći da nadoknadim gubitak. Moraću da se vratim kod majke u grad. Došao sam iz grada u selo, jer jedino sam tako mogao da se zaposlim i podignem porodicu, ovde na selu je razvijenija infrastruktura.
Ništa bolje nisu prošle ni plantaže mleka. Usled visokih temperatura, mleko koje je tek proklijalo i počelo da raste, brzo je uskisnulo i usirilo se. Mlekoradnici ništa nisu mogli da učine, a država je obećala da će vrednosnim kučinama i evropskim trunjem isplatiti samo pola duga mlekoradnika za proizvodnju.
-         Eto, nikako nam ne ide na ruku, veli razočarani mlekoradnik Franja Runolist, selo počinje da propada, ja sam prinuđen da se vratim u grad. Tamo mogu preko veze da se zaposlim kao berač pazušnih busenova, nije loša plata, a biću i prijavljen za socijalno i zdravsteno. Šta ćete, čovek se mora snaći, ko što naš narod kaže: „Svako dupe svoje gaće nađe“.


I, šta reći za gomilu plastenika pelena koji se širom zemlje uništavaju i spaljuju...sve zbog pošasti zelenbabe, insekta koji se još kao larva ugnezdi u peleni. Kad biljka tek počinje da otvara cvasti u kojoj je štetočina, čitava pelena već je skroz opoganjena od strane larve. Osim što se hrani mladom pelenom, zelenbaba bez pardona vrši nuždu zelenog sadržaja u nju, te je ista potpuno beskorisna kad izraste. Čitava proizvodnja pelena je propala, moraćemo da ih uvozimo iz Evropskog pašaluka.


-         Pokušali smo štetočine da prskamo baby puderom za osetljivu kožu, nije vredelo, suviše su se namnožile, tako da ovaj pesticid nije delovao, žali se pelenar Mile Skočihop. Sve što je bilo u našoj moći pokušali smo. Ne znam šta sad da radim, dužan sam do grla. Neki su mi čak predlagali da izgradim farmu zelenih algi. Čini mi se da ću prihvatiti taj savet. Kad bude bila ekspedicija na Mars 2025. NASA će uvoziti zelene alge da proizvode kiseonik na Marsu, te će se uvećati potražnja za zelenim algama na tržištu. Neverovatna prilika da se zaradi, koju treba iskoristiti. Tu bi i država mogla da učestvuje, sa kreditima od kučine, da pomogne uzgoj zelenih algi, koje bismo uvezli sa Nove Gvineje, ovde ih uzgajali, prepakivali u Bugarskoj, a zatim transportovali u SAD i Jevropu. Nadam se da će zvaničnici reagovati i imati sluha za nove ideje i poduhvate.

tekst: Nikola Oravec   ilustracija: Aljoša Tomić

Mar 6, 2012

Recipročno prijateljstvo


   Prošle su godine od kako sam otvorio nalog i naše druženje otpočelo. Ostavio sam ti sve podatke o sebi: rekao sam ti gde živim, koliko imam godina, da sam u vezi, koji sam pol, u koju sam školu išao, gde radim, čak sam ti i svoj broj telefona ostavio. Znaš ko su moji drugovi, i sa kojima se družim redovno, a sa kojima ponekad izlazim. Znaš sa kim se konstantno a sa kim povremeno dopisujem i čije statuse najčešće lajkujem. Znaš kakve postove volim da komentarišem i kad se, pritom, šalim, a kad sam ozbiljan. Znaš koju muziku volim i koje pevače i grupe najčešće šerujem. Znaš da nisam uvek jednako raspoložen da slušam muziku. Znaš da rado igram igrice i koliko vremena zalud provodim igrajući ih. Znaš da volim filmove i žanr koji mi najviše leži. Poznat ti je moj omiljeni glumac i moja omiljena glumica. Znaš koliko često idem u bioskop, u pozorište ili na svirke. Znaš koji je moj hobi i šta takođe volim da radim u slobodno vreme, jer sam lajkovao na stotine stranica.
   Znaš kad sam organizovao žurke i rođendane i koga sam sve pozvao. Znaš kako sam se svugde provodio. Video si fotografije koje sam kačio. Video si sva moja letovanja i sva moja zimovanja, sva moja slavlja i izlete. Video si moje glupe face i moja mudrovanja. Video si me pijanog i zablesavljenog, u smešnim i nepristojnim pozama.
   Među nama nema barijera. Poverio sam ti svoje najveće tajne: poverio sam ti gde leži moja vera, čemu se nadam i koga potajno volim.
   Naš odnos nije bio savršen. Često se menjao. Često si se menjao, i uprkos mojim željama; i taman kad bih se ja navikao na novog tebe, ti bi otišao u drugu krajnost. Znaš da ne volim nagle promene, ali uprkos toj nevoljnosti ostajem uz tebe i naš odnos raste.

Mar 3, 2012

48 h sahrana


,,...48 sati sahrana (moja ideja koju je neko prisvojio i "zaštitio")’’
Bora Đorđević, ,,Šta je pesnik hteo da kaže’’

-Poštovani gledaoci, nalazimo se ovde u naizgled jednom običnom srpskom selu, gde smo došli da iznenadimo jednog mladog gospodina koji je učestvovao u našem kastingu i koji je izabran da se samoubije, a da sve troškove sahrane, daće i parastosa snosimo mi, to jest vi, koji nas redovno gledate putem vaših malih i velikih ekrana u dva premijerna i četiri reprizna termina, izdeklemovala je na brzinu uvodni monolog zakasnela udavača, a još premlada udovica, koja razveseljava naciju i vodi šou program državne televizije, popularnu emisiju ,,48 sati sahrana''.


Okrenula se leđima snimatelju i toncu i uputila se ka jedinoj raskrsnici u selu, gde je preko puta crkve u nedadašnjem zadružnom domu grupa meštana provodila popodne uz pivo.
-Je li, momci, vrckasto i duhovito se obratila gomili postarijih, i od pića ostarelih seljaka, izazvavši pokoji krezubi osmeh, poznajete li Milana Petrovića?
Neuplašeni kamerama i prestoničkim gostima, zagrajali su prijatelji alkohola:
-Znamo Milana, kako ne znamo...Milan moj rođak...Koji bre Milan, jel  onaj Perin Mika? ...Vidi kurca, saće i njega na te-ve da metnu..., začulo se iz mase, a jedan neoženjeni pedesetogodišnji momak, nesputanog libida, ponudio se i da lično otprati goste do Milanove kuće, i usput izjavi nešto za Dnevnik. Iskolačivši oči ka dekolteu beogradske novinarke, počeo je svoj razgovor sa javnošću:
-E nek  dođoste. Dokurčio, Bože me prosti, i Bogu i narodu sas svojim umiranjem taj Milan...Te oće da se veša, te oće u reku da skače, te oće da se otruje...Pokušavao, nije da nije, al  nema on, što ono kažu, kesu za te stvari, razumeš ti mene, govorio je voditeljki lično krećući se posred druma ka Milanovoj ulici. Nesvestan da snimateljska ekipa kadar njegovog lica nema u objektivu, izvuče kažiprstom gađe iz dupeta i nastavi:
-Ja da oću d umrem, ja bi to: gotovo, fik, za čas, jebem ti žito, a ne ko on, da nas bruka...E baš da vidim je l  stvarno sad oće sa se ubije. Ajd ovamo, tu je njeva kuća,  reče neimenovani gospodin i skrenu sa prašnjavog druma na ćupriju isred neožbukane visokoprizmnice.
-Gaaa-zdeee!, prodera se, a na vratima se pojavi žena u poznim srednjim godinama, obučena po poslednjoj modi krajiške izbegličke kolone, u prvo šta joj je pod ruku palo. Gledajući da ne padne i ne prebije vrat na nedovršena tri stepenika koji su odvajali rezidencijalni deo od ostatka imanja, skliznu u prevelikim klompama i za topli maj nepotrebnim vunenim čarapama direktno ispred novinarke.
-Irena, srce moje, pa ajte dušo unutra, u kuću, šta ste stali sa ovim Lazom pijanim tu, pozva gospođa nezvane i samo sa tv ekrana poznate goste.
-Ajde, ajde, saću ja da nađem Milana, on otišo sa ocem, vare neko bure od nafte od jutros, tu su u avliji već negde, reče i okrete se ka dotadašnjem novinarskom pratiocu:
-Fala ti, Lazo, što ih dovede odma, dabogda kod tebe sledećeg dolazili.
Pored kučeta koje je kidisalo kao da hoće da otkine lanac na koji je vezano, ušli su u dvorište, i čekali da, dugim i upornim vikanjima, domaćica dozove supruga i sina. Tonac, koji je proveravao da li mikrofon pored kojeg je gospođa dozivala ukućane još radi nakon njenih povika, prvi je uočio da iz suprotnog kraja dvorišta, iz omalene od plehanih ploča napravljene šupe, izlaze dva muškarca. Mlađi, povod njihovog dolaska, vidno depresivan, nije bio ozaren ni ispunjenjem svoje samoubilačke želje.