Mar 6, 2015

Funkcionalni i vaspitni stilovi pisanja književničkih statusa na Facebook-u




1. Nepretenciozni narativ: danas sam ušla u pekaru u kojoj su radnice brisale pod, umalo nisam pala, vratila sam se kući još usamljenija. Čekam kišu.

2. Nepretenciozni narativ sa elementima humora: danas sam ušla u pekaru pre pet popodne. Radnice su brisale pod a ja sam se zapitala zašto u pekarama nikada nema itisona?

3. Naizgled nepretenciozni narativ sa elementima političke angažovanosti: ako niste videli, ponekada, osim što vam peku hleb, radnice u pekari brišu i pod posle vaših čistih i skupih cipela.

4. Nepretenciozni narativ sa elementima lirskog: ušla sam danas u pekaru, pomirisala korice hleba i koža devojki koje su prale pod. I jedno i drugo je zagorelo.

5. Pretenciozni narativ sa elementima lirskog: Ušavši danas na vrata sumporne proizvodnje nasušnog, primetila sam razlivanje i skupljanje mesečeve vodice i malene ruke, nekad vrele, nekad stegnute, nikada lagane i uvek spremne.

6. Pretenciozni narativ sa elementima epskog: Kroz paklena vrata prošao prav i potišten, ovaj čovek sa glavom bika i telom puža, pade u lokvu prozirnosti, dok čistaše nad njim labudovi grada.

7. Pretenciozni narativ sa elementima novih tendencija: Pekara. Ra-ra, peva miš u njenoj modernoj kecelji. Devojke peru podove mesto da vade pištolje. Strana sveta-pogrešna.


Ana Marija Grbić

No comments:

Post a Comment

Ukoliko želite, ostavite komentar: