Jul 17, 2012

Dalijena i Bunjuelko - Šunjava halkidikijska mačka


   „Eno vidi, eno ga slepi miš“. „Tako je mali“, reče ona. U tom proleti jedan ogroman i sruši im kuću. Pod vedrim, aurora borealis, nebom se lakše sniva. Snoviđenja letnje večeri ih drmaju kao elektrošokovi, šteta štono stari kradljivac nije tu da vidi progres magije. Mesec sa kapsulom punom letećih francuskih cirkuzanata im maše levom rukom. Njih dvoje su snebivljivi kao lutalica sa originalnim predhitlerovskim brkovima pred ćoravom prodavačicom crno-belih ruža. Ispijaju provrela pića razni’ voćki i trava. Vrenje ih šopa u glavu kao privedenog u srpsku policijsku stanicu ažurni ispitivač u plavom. Mrena ljubavi na oči se navlači. U balončićima leži njihova nada.

    Kurtoaznim potezima izbegavaju temu. Gospodinčić sa monoklom evocira sećanje na sportsku povredu. Dama sa kamelijama o uhu priča o kafenisanju i raspravama sa drugaricama o garderobi. Letnje haljine ne idu na izvrnute zglobove. Prazne priče, nepresušno gorivo cikličnih pojava. Vrte se na vrtešci kao dete koje se prejelo sladoleda ili ćetene alve. Jaje vrišti da nastane. Krik njegov gubi se u vrpci društveno nametnutih obaveza.

   I tako muk. I romantike ne biva i ljubav se ne rasplamsava, već tinja kao vatrica zapaljenog, lepog, sela. Libido nabrekao i lupa po gvozdenim vratima. Vetar je publika koja gleda bajati pozorišni komad i zviždi akterima. Recesija na pomolu. Ispravljaju se procenti dati u prethodnom kvartalu. Bojazan od neuposlenosti. Iskrsavaju tužne slike sive ekonomije: buvljak i pohabana roba, jeftina radna snaga u prekomorskim državama. „Ne smemo se vratiti emotivnoj pirateriji“ misle u sebi.

   Pop bi ih venčao. Dva popa bi ih dva puta večala. More se uzburkalo, jer kamenčići žele da se međusobno trljaju. Ronilačke maske im stežu lica, kroz dihalicu im jedva ulazi dah. „O, da dah nije samo dah, već predskazanje unučeta koje ne mari za svoje bliže pretke i od njih samo na konto ljubavi osmehom mami keš“!

   Mačka se provlači kroz žbun, pred klupu njima na oči. Gladna je. Bacaju joj šunke sa senfom. Mačka se vrpolji, njuška, misli o tome kako je lakše biti morski pas, kako vodka nije rakija, kako je ona kralj, lopov i gad. Odbija da jede. Tanke svinjske niti će škoditi njenoj dlaci više nego slana voda kojom je poje. Ostaje šućmurava i zadrigla.

   Mrest meduza se oseća. Potentnost bogova se vidi po gustini pene. Čeka se režiser koji uz pomoć specijalnih efekata može od, relativno, lošeg scenarija i od nezanimljivih i istrošenih glumaca da stvori nešto što će se prodavati dobrom reklamom i centriranim marketingom do te mere da će opravdati iznos novca uložen u sam projekat. Ludački poduhvat kojem bi bradati jednonogi kapetan što juri belog sisara na kraj sveta pozavideo.

   Pesma pisana iz emocionalnih pobuda uvek je najslabija. Raskravi se i švajcarski sir u primorskoj noći. Konflikt se uvek pokušava prevazići konfliktom. Posle toga ostaje pepeo i jasna nivelacija neuspeha. Glasne žica ne funcionišu kako bi trebale. Ne slede misli.

   Pokušaj poslednjeg pokreta. Energija investirana u motoriku. Ms. se uzmiče. Nastaje opšte povratno trzanje. Prelazna epileptičnost. Sat se oznojio od naprezanja. Bruh baterije mu ne gine. Posluga ne može da promeni tok vremena. Dobila je slobodno veče usled izvrsnog vladanja i prebačene norme u brisanju prašine. Voz neće ući u stanicu.

   Barunica vraća svoj kontesni držaj leđa. U školi bon-tona su joj mnogim knjigama stavljenim na glavu stanje pršljenova doveli u red. Univerzum dobacuje svom gospodinu: „važno je učestvovati“. On se činovnički suzdržava da ne bi kinuo. Zna kako će kuloari reagovati na njegove geste. Retko se nađe volje da neko dobije popravni, lakše je koalizirati stvari. Ipak, nadrealizam ne trpi junaka koji se učašio na jedno mesto.
   Toplo je. Oči ne poznaju mir, a od bolnih rana neće još dugo zaspati.



Dragan Brusin

No comments:

Post a Comment

Ukoliko želite, ostavite komentar: