Oct 15, 2013

Нит' се шије, нит' се пара



    



     Одисеј већ годинама гања курве по мореузима, шатро дипломатија и међународне интеграције, у раскошном друштву Мадам Тисо, приватне конкубине овог успешног итачког бизнисмена.  По својим освајачким подухватима Одисеј се прочуо широм света. Са разних страна стизале су најпримамљивије понуде, о којима је као сецикеса на почетку каријере могао само да сања. Најзад, позваше га у Спарту да младу супругу импотентног грчког краља затрудни без обавезе. Надајући се испуњењу услова који су у уговору обећавали бенефицирани радни стаж, а потајно и вредносној хартији са назнаком ''бланко'', Одисеј похита Менелајевој палати.
     У добром гласу Одисеј толико уживаше, да од његовог поноса Лепа Јелена не могаше доћи до речи. Ослади се и њој у међувремену свакодневно оргијање с Одисејем. ''Дај шта даш... Боље и овај трбоња, него млохави Менелај''. Пуна уста хвале, младој госпи и бединеркама. Понос Одисеју из дана у дан све више бујаше, па помисли да је куроња par excellence. У својој охолости Одисеј се толико уздигао, те богови одлучише да га казне. Зевс нареди ађутантима да ударе Одисеја по сред поноса и пронесу глас о итачком оргијању у његовом одсуству.
      За то време, Одисејеве дворе збиља начеше међустраначка превирања. Оста Итака на нејачким плећима вјерне љубе Пенелопе. Стигоше напослетку и до ње гласине о Одисејевим дипломатским односима са спартанском краљицом, а доби и писмо да старом свекру самртни покров спрема ако мужа у верности није чекала, јер он очи за ту срамоту нема, а мужу ће лик угледати кад извезе покров златним нитима на бордо кадифи.
     Једног јутра, Пенелопу засврбе маца. Дуго се двоумећи, ипак одлучи да у верности чека Одисеја. ''Туђа рука свраб не чеше'', помисли и погледавши у Телемаха, сама почеша мацу.
     Разгневи се Зевс што Одисеј прође некажњено, па посла ађутанте да пачијим пером заголицају Пенелопину жељу. Не могавши да издржи свраб, Пенелопа се стаде чешати. Авај, залуд, не помаже! Кад увиди да јој спаса нема, Пенелопа позва Пизандара да почеше мацу. Исте ноћи, златом поче вести покров и посла по слуги глас Одисеју да се врати за стотину и осам дана када сврши вез.
     Чешаше се тако Пенелопа стотину и седам дана. Кад освану стотину и осми дан, стиже глас од Одисеја да се враћа на Итаку ако је са везом свршила. На то му Пенелопа отпоздрави: ''Слабо, драги, напредује... Нит' се шије, нит' се пара!''.

Мирјана фрау Коларски
 


No comments:

Post a Comment

Ukoliko želite, ostavite komentar: