U
poslednje vreme ljudi postaju svesniji važnosti pravilne ishrane. Načini na koje
se hranimo su postali upitni zbog sve većeg broja bolesti koje dolaze zbog neumerenog
ili krivog načina odabira namirnica. Širenjem znanja uspevamo da prebrodimo zablude
i drugima otvorimo nove vidike i načine na koje mogu preoblikovati svoje živote.
Sve
više se u obzir uzimaju saveti doktora i nutricionista i jedna vrsta otrežnjenja
je na delu: ideja da čovek svojim načinom prehrane utiče ne samo na svoj kvalitet
života, nego i na svoju životnu sredinu.Tako se ljudi opredeljuju za
"prehranu po krvnim grupama", vegeterijanstvo ili veganstvo i o
ovakvim izborima se danas može naći sasvim dovoljno informacija, ali informacije
koje su bile van saznajnog konteksta (i koje se, tako, retko nađu u središtu diskursa)
su upravo one koje nam ukazuju i na bitne razlike u danas, još uvek, najvećoj prehrambenoj
grupi na svetu - mesoždrerima. Predstavljamo Vam deo studije koja ima za cilj
da približi i, radi boljeg razumevanja, objasni i ovu grupu:
Četvoronožački mesožder je verovatno najprepoznatljiviji primerak mesožderne grupe i često se po njegovom izboru jela identifikuje čitava grupa. Ljubitelj je ovčetine, jaretine, kravetine, ali ponajviše preferira krmetine. Voli da dinsta i špikuje, a osobito zadovoljstvo mu zadaje nabadanje na kolac. Stari je prijatelj vatre i koristi je prilikom svake mogućeo brade. Muzikalan je, druželjubiv i voli da deli svoje jelo sa srodnim mesožderima.
Gravitacioni mesožder se
nalazi na razini između četvoronožačkog
i letoždernog mesoždera. Zadovoljava
se umerenim količinama mesa. U stanju je da vari i veće i izuteno male, kao i
domaće i divlje mesne primerke, ali se uvek drži dobro poznatog mu rejona.
Letožderni mesožder je
elitista u svojoj grupi. Ne spušta se na nivo četvoronožačkog i uživa u raritetima. Ima afinitet prema jarkim bojama,
ekstravaganciji, aritmičnosti, i uglavnom su njegovi izbori nedostupni drugim mesožderima.
Ne pati od holesterola, a prilog- kako ih sam naziva - "obrocima" su
mu rafinirana pića dugog vrenja ili vrhunske obrade.
Udičavi mesožder (poznat
i kao Kostoprebirajući i Brčkasti) je najhladnije krvi. Odmeren
i staložen sa neusiljenom smirenošću pristupa svakom svom jelu. Voli da prstima
čapka meso sa kostiju i to radi veoma studiozno, pa je u njega najveći procenat
iskorišćenja biološkog tkiva.
Sl.1 Trčka-klapara skala odnosa među mesožderima
Pored ovih, najčešćih podela,
gore pomenute još delimo u dve podgrupe, a to su Mesoodgajački i Lovni
mesožder.
Mesoodgajački je onaj koji
ekonomiše i profitira od uloženog truda, vremena i volje u paradoksalni ritual
hranjenja svoje hrane. Bez obzira na prilike koje ga okružuju uvek je siguran
da može da izgura hladne zime i sušna leta. Nezamenljiva je karika u
funkcionisanju lanca mesoždera.
Lovni mesožder je lešinarski
nastrojen. Njegova egzistencija bi bila dovedena u pitanje da se ne oslanja na produktivnost
i poriv za samoodrživošću mesoodgajačkog mesoždera. Pokretan i brz kao i
njegova hrana, koja sadrži gomilu dodataka u vidu aditiva i priloga.Više se
uklapa u urbani stil, koji ga čini podložnim soli i šećeru.
Dragan Brusin
No comments:
Post a Comment
Ukoliko želite, ostavite komentar: