Jan 10, 2014

PSIHORGEN

  
Slika, skulptura, objekt, naprava načinjena kombinacijom umjetnih i prirodnih materijala kao neprerađenih i prerađenih elemenata iz okruženja. Djelom otpad, a dijelom uporabni ili odbačeni industrijski materijali. Susret umjetnih i prirodnih sustava, susret organskog i anorganskog u svrhu likovne tvorevine.


Naziv je sazdan od tri pojma PSIHOLOŠKI-PSIHOTRONSKI, ORGONSKI i GENERATOR.
Pod PSIHO...se misli na psihološki utjecaj sustava likovnog jezika u kojem su zadržani elementi, pravila i funkcija likovnog jezika, ali u formi naizgled kaotične konglomeracije. Nakupine su oblikovane tako da svojom strukturom, bojom, oblicima i drugim psihološkim likovnim elementima, harmoniziraju arhetipske energije prostora i artefakta sa arhetipskom energijom promatrača.

Usklađenost energije se nastavlja i kada konzument ne promatra ili kad izađe iz prostora pa čak i kad zaboravi da je vidio artefakt „psihotron“. Vremenska dužina promatranja multiplicira vrijeme trajanja harmonije ili, što duže je promatranje to je nekoliko desetaka puta produžen osjećaj usklađenosti. Osjećaj je sličan prisjećanju na dobar vic i zove se doživljaj. Način oblikovanja je sinteza likovne, alkemijske i parapsihološke ostavštine.



Pod ORGONSKI se aludira na izučavanja Sigmunda Freuda, Carla Gustava Junga, Wilhelma Reicha, Roberta Pavlite i drugih, čija je potraga za izvornom energijom čovjekovog, smislenog kretanja i energijom kao osnovnim sadržajem materije u vremenu, djelom odbačena kao znanstveno neosnovana. W. Reich je sredinom 20og stoljeća izrađivao naprave (orgoniti) koje su koristile „orgonsku“ (prana, etar i sl) energiju za pročiščavanje zraka/prostora, utjecaj na atmosferske promjene ili emocionalno-psihološko harmoniziranje ljudi i prostora. Robert Pavlita, češki istraživač izradio je naprave koje su proizvodile radnju pokretane čovjekovim mislima i nazvao ih „psihotroni“. Eksperimenti su pokazali i dokazali učinkovitost. C. G. Jung je uspio dokazati da simboli utječu na oblikovanje i preoblikovanje ljudskog doživljaja stvarnosti i potiču ga na razne aktivnosti -„energiziraju“. Simbolika boja i oblika je u njegovu istraživanju imala najvažniju ulogu, jer je čovjek stvarnost prvo doživljava vizualno i po tom doživljaju živi. Sigmund Freud, nazvan ocem suvremene psihologije, prvi je počeo potragu za „unutarnjim“ energijama koje pokreću čovjeka u nekom smjeru. Shvatio je da je ono što zovemo psiha, zbroj svega onoga  što čovjek jeste i na što ide. Uzrok i posljedica. Thorus. Ima još svjetlih likova na tome tragu, ali predug bi bio popis.

GENERATORI jednostavno; su naprave, uglavnom elektromehaničke ili termodinamičke, koje jednu vrstu energije pretvaraju u drugu ili u kretanje. Tako „psihorgen“ ima zadaću promjene psiholoških energija u promatraču, a tako posredno utječe na odnose, kretanja i djelovanja u užem i širem krugu konzumenta, jer je ta vrsta energije lako prenosiva i sa vrlo niskim postotkom entropije. Nalik genu ili memu.

Jednostavno rečeno „likotvorina-psihorgen“ generira pozitivnu energiju, a pozitivne promjene mogu se uočiti na mikro i makro razini. Učinak je lako prenosiv, trenutan i dugotrajan uz beznačajne gubitke. Najvažnija i najjača posebnost je znanstvena neutemeljenost i nedokazivost gornjih navoda pa psihotroni spadaju u patafizičke ili pataphorsističke objekte. 

autor skulptura i teksta: Tihomir Fischer

No comments:

Post a Comment

Ukoliko želite, ostavite komentar: